Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü

Bölüm Etkinlikleri

Her akademik takvim yılı içerisinde; bölümümüz Erasmus Öğretim Üyesi Hareketliliği kapsamında yurtdışından gelen misafir öğretim üyelerince ve Arkeoloji ve Sanat Tarihi Topluluğu tarafından yurtiçi üniversiteler, müzeler vb. kurumlardan davet edilen konusunda uzman akademisyenler tarafından tüm üniversitemize açık olarak konferanslar ve seminerler verilmektedir.

Ayrıca Bölüm öğretim planında yer alan dersler kapsamında Çanakkale Arkeoloji Müzesi ve il içerisinde bulunan ören yerleri başta olmak üzere ilimiz sınırlarındaki etnografik ve sanat tarihi değeri taşıyan yerlere eğitim ve arazi gezileri düzenlenmektedir.

Yine öğrencilerimizin bilgi ve görgülerinin arttırılması amacıyla, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Topluluğu kapsamında konusunda uzman öğretim üyelerimizin rehberliğinde yurtiçi kültür turları da organize edilmektedir.

Bölüm Etkinliklerimiz:

- Bölümümüzün "Mezunlarımızın Kariyer Yolculuğu" etkinlikleri kapsamında 23 Mart 2023 tarihinde Trova Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük tarafından "Çağdaş Dünyada Müzeler Neyi Değiştirdi?" başlıklı online konferans gerçekleştirilmiştir. Öğretim üyelerimiz, mevcut ve mezun öğrencilerimizin katılımları ile gerçekleşen konferansta üniversitemiz mezunu Trova Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük kariyer yolculuğu, müze çalışmaları ve çağdaş dünyada müzelerin rolü üzerine görüş ve deneyimlerini paylaşmıştır.

- Sanat Tarihi Bölümünün aylık düzenli olarak yaptığı "Sanat Tarihi Konuşmaları" başlıklı toplantılar serisinin ikincisi 28 Aralık 2022 günü, saat 10:00’da Sanat Tarihi Bölüm Kitaplığında Prof. Dr. Alptekin YAVAŞ’ın “Mimari Formların Teşekkülünde Düşünce Okullarının Tesiri: Cündişapur Örneği” başlıklı konuşmasıyla gerçekleştirildi. Fakültemiz öğretim üyeleri ve lisansüstü öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantı sunum sonrası soru-cevap ve tartışma bölümüyle son buldu.

- Sanat Tarihi Bölümünün aylık düzenli olarak yapmayı planladığı "Sanat Tarihi Konuşmaları" isimli toplantımızın ilki 16.11.2022 günü Sanat Tarihi Bölüm Kitaplığında Prof. Dr. Ali Osman UYSAL'ın "Çanakkale'den İki Önek Işığında Osmanlı Mimarisinde Eklektizm" başlıklı konuşmasıyla gerçekleştirildi.

   Rektörümüz Prof. Dr. Sedat MURAT ve Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Pelin KANTEN ve Prof. Dr. Okhan AKDUR, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçay KÖKSAL ile Fen Fakültesi Dekan V. Sermet KOYUNCU, her iki fakültenin dekan yardımcıları, Sanat Tarihi Bölümü akademik kadrosunun ve lisansüstü öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda Osmanlı Devleti'nin son dönem mimarisi konuşuldu. Konuşma sonunda Rektörümüzün de soru ve katkılarıyla iştirak ettiği toplantı dilek ve temennilerle son buldu.

- Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Solmaz Bunulday tarafından verilen Modern Sanat I dersi, öğrencilerimizin uygulamaya ilişkin bilgi ve deneyimlerinin geliştirilmesi amacıyla 05.12.2018 tarihinde Güzel Sanatlar Fakültesi gravür ve mozaik atölyelerinde gerçekleştirilmiştir. Gravür atölyesinde Dr. Umut Germeç; mozaik atölyesinde ise Doç. Dr. Hakan Daloğlu öğrencilerimize uygulamalı ders anlatımı yapmışlardır. 

- Sanat Tarihi Topluluğu Konferansları kapsamında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu'nun "Türkiye'de Kadın Sanatçıların Modernizmden Bugüne Temsili" başlıklı konuşması 18 Mart 2019'da gerçekleştirilmiştir

- Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Ali Osman Uysal tarafından yürütülen "Ortaçağ Türk Mimarlığında Yapı Analizi II" yüksek lisans dersi kapsamında, öğrencilerimizin bilgi ve deneyimlerinin geliştirilmesi amacıyla Edirne Gezisi düzenlenmiştir. 27 Nisan 2019 tarihinde gerçekleşen etkinlikte öğrencilerimiz, şehrin özellikle Osmanlı döneminden günümüze ulaşan önemli anıtlarını, öğretim üyelerimizin eşliğinde yakından inceleme imkanı bulmuşlardır.

- Sanat Tarihi Bölümü oryantasyon programı kapsamında 18.10.2019 tarihinde Çanakkale Merkez'de, Çanakkale'nin tarihi anıt ve müzelerini içeren bir gezi düzenlenmiştir.