Troya Müzesi açıldı ...
Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20. yıl dönümü dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018 “Troya Yılı” olarak ilan edilmesiyle bu kapsamda yapımı tamamlanan "Troya Müzesi" 10 Ekim 2018 tarihinde ziyarete açıldı.
Troya Müzesi Çanakkale Merkez İlçesi'ne bağlı Tevfikiye Köyü'nde, Troya Antik Kenti girişinde yer alıyor. Giriş kısmı bir rampa şeklinde tasarlanan Troya Müzesi'nde ziyaret rampadan inerken başlayacak. Rampanın duvarlarında bulunan nişlerde Troya’nın farklı katmanları; mezar taşları, büyük boy heykeller, sahne canlandırmaları ve büyük boy fotoğraflarla anlatılacak. Müzenin giriş alanında Troas ve çevresini konu alan sirkülasyon bandında ise devam eden sergi katları öncesinde ziyaretçilere oryantasyon sağlamak amacıyla arkeoloji bilimi; arkeolojik ve arkeometrik tarihleme yöntemleri, “neolitik, kalkolitik, Tunç Çağı, Demir Çağı, höyük, restorasyon, konservasyon” gibi terimler şemalar, çizimler, metinler ve interaktif yöntemlerle aktarılacak.
Ayrıca müzede, Troya ve Troas kentlerinden elde edilen taşınır taşınmaz kültür varlıkları sergilenecek. Çanakkale Müzesi’nde bulunan eserlerin yeni müzeye taşınması ile kurgulanan müze teşhirinde Blegen kazılarından çıkan ve şu an İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Troya eserleri ile ABD’den getirilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki Troya altınları da getirilerek sergilenmesi planlanlanıyor. Yine Homeros ile ilgili sikkeler İzmir Arkeoloji Müzesi’nden istendi. Yaklaşık 4050 adet eser sergi kurgusunda sergilenmek üzere seçilmiş ancak 2000 adet eserin sergilenmesi planlanıyor. Eserler taş (mermer), heykel, lahit, yazıt, sunak, mil taşı, paleolitik balta ve kesiciler vb., pişmiş toprak seramikler, metal kaplar; altınlar, silahlar, sikkeler, kemik obje ve aletler, cam bilezikler, süs eşyaları, bardak, koku şişeleri, gözyaşı şişelerinden vb. oluşmaktadır. Müze bahçesinde, peyzaj ile birlikte taş eserler de, lahit, sütun, steller, sütun başlıkları vb. bütünlük oluşturacak şekilde sergilenecek. Müzede ayrıca görsel grafik tasarımlarla birlikte diorama (anın veya hikâyenin ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu olarak modellenmesi), dokunmatik ekran ve animasyonlarla sergi ile anlatımlar yapılacak.